Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 20.09.2020 - 06:26


Mikrotik redundancia linky cez STP?

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Author Message
fleg
Post subject: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 04.07.2016 - 23:22 #111331
Majster


Joined: Feb 05, 2003
Posts: 2686
Location: Topolcany
Mam CRS125 ko hlavny router pripojeny optikou so Zyxel switchom. Bohuzial obcas optika vytuhne, sem tam pomoze disable/enable na dialku, obcas treba ist vytiahnut optiku z gbicu a znovu zasunut.
Hlavne po vyoadku prudu (ked nevydrzia uz upsky) sa to stava.
Mam tam medzi nimi natiahnuty aj ethernet, akurat neviem ako spravit redundantny spoj, ktory sa aktivuje ak vypadne optika. Inac optika vypadne tak, ze hlasi konektivitu (R), ale data netecu.
Mam to riesit cez STP ak ano ako, ked na druhej strane je Zyxel? Alebo radsej bonding?
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
kotol
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 05.07.2016 - 13:21 #111335
Guru


Joined: Júl 14, 2005
Posts: 1586

... na kvalitnom rieseni nema co vypadavat...
predpokladam ze sa ti nedohodne autonego...

skus ho dat na tvrdo 1Gb full duplex na oboch stranach

a koli redundacii tam skus rozbehnut port channel stym druhym FTPkom
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
fleg
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 05.07.2016 - 19:28 #111337
Majster


Joined: Feb 05, 2003
Posts: 2686
Location: Topolcany
V MT mam minigbic od Mikrotiku a mozno je problem zakopany v tom (budem menit v blizkej dobe). Gbic od MT stoji asi 35 eur, od Zyxelu (rovnake parametre) asi 80 eur a od Cisca asi 400 eur.
Niekde ten rozdiel asi musi byt, nebude len to znackou nemyslis?
AUtonegociacia to pravdepodobne nebude, linka sa tvari ako 1Gb, svieti tam R (obcas len S) a navyse pred par dnami mi oonline vypadaval spoj pocas prevadzky.
Zajtra skusim ine gbic ak to nepomoze dam tam asi bonding len som zvedavy ako to pojde oproti Zyxelu.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
kotol
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 06.07.2016 - 15:52 #111345
Guru


Joined: Júl 14, 2005
Posts: 1586

v gbicu to na 99.99% nieje... to je hlupa vec co len prehadzuje data...

ale prihlas sa na obe strany a skontroluj si full duplex a flow control

idealne daj na tvrdo a skus vypnut alebo zapnut flowcontrol
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 06.07.2016 - 19:39 #111347
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4238

par vytuhavajucich sfp som uz zazil..
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
fleg
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 06.07.2016 - 22:24 #111349
Majster


Joined: Feb 05, 2003
Posts: 2686
Location: Topolcany
Spravil som bonding vsetko slo ako malo, bohuzial procesor MT siel zo 40% na 96-100%. a to mam na opyike len 250Mb (kamery). Kedze este budem pridavat do systemu asi 15 kamier odhadujem, ze pojdem o 400-500Mb a to by uz ten RB (CRS 226 nie 125 ako som uvadzal) nezvladal.
Skoda, ze Mikrotik nerobi nieco podobne silnejsie.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 07.07.2016 - 01:00 #111355
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
je tam 400 MHz procesor , takže od toho zázraky nečakaj , crs je vprvom rade switch nie router a dosť sprostý switch okrem vlan toho veľa nevie , hw nevie ani stp/rstp.

Možno by ti pomohlo hodiť tie dva porty do trunku , ale je otázne či to vie aj zyxel a či sa vôbec medzi sebou na tom dohodnú.

Ale skúsil by som vymeniť to sfp , mne beží crs ako swith + wifi v kancli , net privedený po optike a bez problemov a to je tam ,sfp nejaké lacné 15 eurové od tplinku .
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
fleg
Post subject: RE: Mikrotik redundancia linky cez STP?  PostPosted: 07.07.2016 - 21:24 #111364
Majster


Joined: Feb 05, 2003
Posts: 2686
Location: Topolcany
O procaku viem, ale oficialne je to router switch tusim to tam ma napisane;o).
Co ma co hw vediet rstp, ked je to sw zalezitost? Tu poznamku som nepochopil.
Btw psial som, ze som to dal do bondingu, Zyxel s tym nic nema, vsetko riadil Mikrotik.
Gbicy som vymenil, bohuzial po prvom restarte Zyxelu spoj zatuhol a hoci hlasil R(1Gb) data netiekli. Pomohlo vytiahnutie kabla ako vzdy. Problem bude asi v kombinacii Zyxelu a MT, pretoze optiku mam aj dalej (Zyxel-Zyxel) a tam sa nic take nedeje.
Keby mal ten Mrkvotik silnejsi procak ten bonding by to riesil.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)