Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 20.01.2020 - 00:53


Je mozne urobit tkato VLANy?

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Author Message
stehnoo
Post subject: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 20.04.2013 - 20:24 #103650
Basic


Joined: Aug 05, 2011
Posts: 79

Ahojte,
chcem sa spytat ci je mozne aby bol jeden switch zapojeny na dve rozne ip podsiete ak na nom budu dve samostatne VLANy?

Priklad na objasnenie:

na routri mikrtik mam dva ethernet interface, jeden interface ip podsiet 192.168.1.0/24 druhy interface ip podsiet 192.168.2.0/24. Na obe rozhrania chcem pripojit po styroch userov. Mozem to urobit cez jeden switch tak ze porty 1-5 budu VLAN2 a port jedna bude prepojeny s interafom 1 na mikrotiku s ip 192.168.1.0/24 a porty 6-10 na switchi budu VLAN3 zapojene do 2. interfacu na mirotiku ip192.168.2.0/24?

Dakujem
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
midnight_man
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 20.04.2013 - 20:34 #103652
Majster


Joined: Feb 14, 2011
Posts: 2530

pokial to ten switch vie ....
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
stehnoo
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 20.04.2013 - 20:40 #103653
Basic


Joined: Aug 05, 2011
Posts: 79

sorry ale vobec odpovedas ked napises taky blud. To co znamena: :pokial to ten switch vie ..." Switch je Edgecore ES3528Mv2 cize okolo vlan vie snad vsetko, ale ja to neviem pretoze doteraz som to nikdy nerobil a preto sa pytam...
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 20.04.2013 - 23:03 #103656
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

to by malo ist.. malo by stacit zgrupnut dane porty do VLANov..
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
421
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 21.04.2013 - 21:00 #103665
Majster


Joined: Jún 12, 2005
Posts: 2737
Location: zilina
no midnight ti xcel povedat, ze ak mas switch za 10Euro tak ze to nemusi vediet....to su take 5 portove Smile
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 21.04.2013 - 23:25 #103669
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

to ze je 5-portovy este neznamena ze nevie VLANy Smile
Napr taky UBNT ToughSwitch 5PoE vie aj pokrocilejsie funkcie a tiez ma len 5 portov.. ale v podstate cenova podmienka plati Smile Pod 50 EUR asi nic manazovatelne nebude...
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 22.04.2013 - 18:04 #103676
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4229

JOFO wrote: ›Pod 50 EUR asi nic manazovatelne nebude...


taktak... mame asi zapolovicu, ale nie su manazovatelne, iba nastavitelne... rozhodnes sa ako to chces nastavit, napalis do eeprom, a je to... nizsia cena je dosiahnuta prave tym, ze tam nie su chipy, ktore obvykle zabezpecuju web/snmp management. totizto ten management je nejake CPU + ram + flash ktore v sebe nesie cely ten manazment. tym manazmentom sa len nastavuju registre switca, ktore su potom v samostatnej eeprom... tym ze cpu+ram+flash vyhodis, je switch vyrazne lacnejsi, ale uz sa neda nastaovovat kedykolvek... ale da sa napalit obsah do eeprom, nastavit ho raz, a uz bude takto nastaveny as na veky vekov amen. Smile
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 22.04.2013 - 22:59 #103678
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
[quote="JOFO"]Pod 50 EUR asi nic manazovatelne nebude...[/quote

za 50 € rovno dva kusy http://routerboard.com/RB260GS
5x gigabit ethernet + 1x sfp
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 22.04.2013 - 23:45 #103679
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

to je sice pekne, ale pokial to funguje ako ostatne RBcka, tak dakujem, neprosim.. mozno je SwOS odladenejsi ako RouterOS, ale RB450G kolabovali pri cistom routingu, bez nejakych manglov alebo podobnych veci, uz pri nejakych 160M trafiku.. neviem, ale v poslednych rokoch som nejako stratil doveru v RBcka..
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 23.04.2013 - 02:35 #103680
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4229

RBcko je zaujimava hracka, ale iba hracka. svojou architekturou, kde jedno CPU obsluhuje vsetko, jednoducho nie je vhodne na brutalny vykonny networking.

v manazovanych aj nemanazovanych switchoch su osadene obvody, ktore vedia urobit s paketmi (resp ethernet ramcami) iba velmi jednoduche ukony, a iba obmedzenu mnozinu tychto ukonov - ale uropbia to bez problemov wirespeed (tj na fyzickej rychlosti portu) bez zhorsenia parametrov prenosu. naproti tomu platforma ako mikrotik routeros, dokaze urobit s paketom vselico mozne, ten objem moznosti je tu nepomerne vacsi - ale aj trivialne operacie zaberaju (prave kvoli tej univerzalnosti) znacny cas. a o priblizeni sa k wirespeed tu nemoze byt ani reci...
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 23.04.2013 - 14:39 #103681
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
pixall rb250/260gs sú sprosté switche postavené na switch chipe AR8327 + je k tomu pribastlení TF470 ktorý dokopy nič nevie len natlačiť konfig do toho switch chipu + má to v sebe hw podporu web serveru . Je to to isté a funguje to tak isto ako ten tvoj switch s RTL8366 , len to má v sebe "ip programátor"
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: RE: Je mozne urobit tkato VLANy?  PostPosted: 23.04.2013 - 16:04 #103682
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4229

moze byt, neskumam podrobne vsetky modely RBciek... Smile
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)