Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 15.10.2018 - 21:58


Zakladanie WIFI siete Step by Step

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 4 of 16 < 1234567...16 >
Author Message
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 12:32 #245
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1553

Davam na znamost, ze kto ma zaujem o net v spisskej a v okoli ktore sa da vidiet, tak nech mi zavola 0903 636 547. Potrebujem vytazit 1mbit kapacity od orange, aby sme sa dostali na nizsie ceny. => 64kb za 3500,- bez dph.

Ak ste v panelaku viac ako 5-8, a je vam jasne kolko je n*3500/pocet ludi, a viete co stoji antena + nejaky ethernet tak v kratkej dobe mozete byt priopjeni k sieti. Co sa tyka tej anteny, ak by ste hned nemali tolko penazi, tak nejake splatky by sme vedeli dohodnut.

Ak byvate v rodinnom dome, tak to bude trochu drahsie, ale ak sa dokazete zorganizovat 3-5 tak to nejako pomocou wifi rozdistribuujete. Vsetky suciastky ktore k tomu budete potrebovat, kupite u mna = RUP, na iliasovskej 33, v smizanoch (od zapadu I. smer na iliasovce zlta tabula) za nakupnu cenu v ageme + doprava = 10,-/kg.



Caute kiwi[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 12:42 #246
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
"distribuciu signalu" kontorlujes iba tym ake anteny a kam naotcene mas



ak sa ti jedna o limitovanie prenosoveho pasma, pozri si nieco ako CBQ alebo SFQ (ale tych utilitiek na schedulovanie packetov je viacero ) - niektore z nich poznaju aj "poziciavanie" pasma medzi jednotlivymi pravidlami...



naburavanie sa - na radiovej urovni to nie je nic zlozite a ked niekto bude velmi chciet, tak sa tam dostane, ide iba o to trocha to stazit a odstrasit od toho tie najvacsie lamy, aby tych naburani nebolo prilis vela - zoscanujes pasmo, vidis co ti tam lozi, vyberies si spoj, pripojis sa nanho (ak je spoj WEPovany, pri dnesnych vykonoch PC je mozne WEP zlomit do 2 hodin, zas ale ak chce niekto iba net, a vidi 20 spojov a z toho su iba 2 WEPovane, je jasne ze si vyberie na pripajanie tych zvysnych 18 neWEPovanych ), skusis ci tam nahodou nie je niekde DHCP server a ak je, nechas si pridelit adresu a fungujes... ak nie je, pustis tcpdump a pozries sa aky traffic tam beha, na zaklade toho vies urcit adresny rozsah a IPcku gatewaya, nastavis a skusis (s najvacsou pravdepodobnostou budes fungovat) - problemom mozu byt este filtre na MAC adresy (aj take mam nahadzane na sieti , na ich okaslanie ti pomoze napriklad iproute2 (ale tusim aj standardny ifconfig vie nastavit MACadresu na interfejsi .



logy na disketu by som nedaval, pri beznej prevadzke by ti to sice stacilo, ale 1. FDD je velmi chybove medium, 2. pri znalosti ze tam mas FDD nie je problem ti ju zaplnit haluznymi hlaskami a na logy samotneho utoku ti uz miesot neostane (ak chces mat troska vyssiu security, je rozumne mat spravenu jednu masinu iba na zber logov - logovat sa da aj do siete (ma to kopu vyhod a aj neake nevyhody). Okrem logov potrebujes aj tie konfiguraky - na to je pouzitie FDD este kritickejsie (skape ti disketa (uplne bezna vec) a router sa ti uz nepostavi z rebootu). Na routre ja davam ako minimalnu poziadavku na disk 850 MB - zmesti sa mi tam kompet kompiler s libkami aj rozpakovanymi sourcami jadra a mam kde kompilovat a je tam zaroven aj dost miesta na iny humus (logy a pod)



Cenu ktoru ti dali pomarance je normalna trhova cena za konektivitu a povazoval by som ju (pri komercnych uceloch) za prijatelnu.[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 13:21 #249
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1553

thanks,



teraz si ma az nastrasil ako je to nezabezpecene.

Takze to znamena, ze ak by si niekto zohnal antenu, tak sa v pohode pripoji na mna a okrem toho ze ide zdarma tak este aj zabija linku?



No pocul som este o nejakom inom zabezpeceni ako wep, ale nic viac o tom neviem.



To s tym cdrom a disketou to bol len napad, lebo si niekde pisal o sub memory sticku ci co to bolo a ma to zaujalo. Je jasne ze cim menej komplikacii tym lepsie.



Skus mi vycislit, ake su naklady, na ake-take zabezpecenie siete. Predpokladam ze by islo o nejaky hw.



Ahoj

[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 15:49 #250
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
100% bezpecna siet (a ani pocitac) neexistuje, to leda zeby si to zahrabal niekde do betonu vypnute a odpojene od okolia:-)) vzdy je to len neaka miera medzi "bezpecnostou" a pouzitelnostou... Ked niekto bude velmi chciet a bude mat radio a antenu, tak sa ti na siet dostane.... Pre bezne pouzitie staci nahodenie neakeho WEPu s kombinaciou filtrov na MAC adresy, pripadne ak sa velmi bojis tak mozes este nad radiami nahodit kryptovane tunely (to vsak vyzaduje na oboch stranach unixove routre, nemozes mat za tym priamo win klientov a okrem toho to obnasa aj dalsie problemy s maximalnou velkostou packetov (MTU) a DF flagom na nich (niektore servre filtruju ICMP a potom sa s nimi nevies dohodnut), mas navyse este rezijny traffic a dlhsi cas spamatavania sa spoja zo stratenych packetov...)

Co sa "bezdiskovych" masin tyka, tak ja sa dost stretavam s nahradenim disku compact FLASHkou (ktora je tam zapojena cez IDE adapter - okrem konektorov to obsahuje iba neake male mnozstvo suciastok typu odpory a pod (male = spocitatelne na prstoch jednej ruky ) - vyhodou je to, ze to nie je rotacna suciastka a teda prezije vacsmi nepriaznive prostredie ako disk (zaroven system beziaci z RAMdisku nema problemy s tvrdym resetom alebo vypnutim, zeby musel robit fsck )

Naklady na ake-take zabezpecenie siete su hlavne tvoj cas )[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 19:43 #253
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1553

da sa limitovat prenosove pasmo uz priamo v ethernetovaj sieti?

treba na to router alebo je to cele inak.





nemas nejaku schemu toho konektora do ide pre compact flashku? a co nejaky memory stick do usb?

kiwi[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 19:57 #254
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
najrozumnejsie je limitovat prenosove pasmo na routri do ktoreho je ethernetova siet zapojena, limitovat pasmo mozes aj ked mas neaky lepsi managovatelny switch, ale to by som nerobil, pretoze tym zlimitujes uzivatelovi aj kopirovanie suborov od suseda a hranie hier po lokalke:-))



schema: ved pozri napriklad na google.com (ak nenajdes, tak ti to niekde vyhrabem, mam to niekde na disku:-))

memory stick do USB - zvycajne ako router davas asi starsiu masinu, sak tam vykon neak netreba a tak ani nemas v takom neake USB, ak aj mas, vies z toho napriklad nabootovat ? ta redukcia na IDE je fakt trivialnost a neobsahuje nic zlozite, s USBckom mozes mat pre zmenu zbytocne problemy a je to drahsie.. ale ked chces, vyskusaj:-))[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgolem
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 01:26 #255
Basic


Joined: Feb 09, 2003
Posts: 5

V TA3 jsi celkem vysoko. Nemam zatim mapu, tak si nedokazu predstavit zda-li je videt ( radiove ) Spissky Stvrtok nebo Hrabusice ( paklize to neni prilis daleko ). Mam takovy neblahy pocit, ze by tam asi byl zajem. Je to sice "jen" Tchyniste ( Svokrovisko ), ale taky se tam obcas vyskytuji ( prazdniny atd. ).[addsig]
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 08:39 #257
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1553

Ahoj Mgolem,



neviem ci ten prispevok adresoval mne alebo mgx,

ak mgx tak urcite ti mozem povedat ze hrabusic alebo sp.stvrtku je vidiet skalnate pleso, zalezi uz len na konkretnej pozicii. ak to patrilo mne tak na 90% nie je priama viditelnost do snv, teda aspon tam kde chcem mat tie anteny ja, ale v pripade ze by si nasiel taky bod a par ludi ktori by dokazali zaplatit aspon 64kb tak budem velmi rad spolupracovat.



ahoj



kiwi[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
mgolem
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 12:24 #260
Basic


Joined: Feb 09, 2003
Posts: 5

Mel jsi pravdu, myslel jsem puvodne mgx, mezitim jsem studoval mapu, a mas snad pravdu s primou viditelnosti.

2mgx: jses omezeny prostorove, nebo prikonem na Skalnatem plese (asi ano, vidim panel)? pokud by se pouzily karty u kterych jde nastavit vysilaci vykon a obrovske (31dB) anteny?[addsig]
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 12:26 #261
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
obrovske ? maco vcera objavil v ponuke jednej firmy 41 dBi antenu, priemer to ma vyse 3 metre a cena je tiez uctyhodna - vyse 20 tis. [addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgolem
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 12:31 #262
Basic


Joined: Feb 09, 2003
Posts: 5

nevim, ale pro mne antena 1x1,6m je obrovska a tezko rici, jestli by byla moznost umisteni na stozar - alespon podle demo fotek[addsig]
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 14:08 #267
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
No to zalezi uz iba od toho ako mas vybudovany dany bod, co tam dokazes umiestnit Pre mna jedine co je na tych velkych antenach odradzajuce su ich ceny [addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 09.02.2003 - 22:33 #273
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

chalani,



1. skalnate pleso je lukrativna destinacia. na stoziari je obmedzene miesto, ja tiez nechcem porusovat GL (sorry, boj ISP bude tvrdy a zakulisny) a aj ked by som ta rad do hrabusic pripojil, investovat len tak viac ako 5K za antenu, ktora ide 2 tyzdne v roku, taky luxus si za sucasnych podmienok dovolit nemozem. Ak by si nahodou nejaku siet SKFREE z hrabusic alebo stvrtka videl, tak by to nebol problem, ale linky nad 20km bez cirkulatora su o drzku. skor by som videl moznost budovat dalsie AP v podhori.



2. antenu 1x1.6m tam montovat ani nemozem, lebo by ju odtrhlo, pleso ma obcas vietor okolo 200 km/h a nemam chut hladat komponenty dole v udoli [addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
trtko
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 10.02.2003 - 21:04 #304
Basic


Joined: Feb 09, 2003
Posts: 4

to mgx: 30dB antena+200mW vykon radiovej karty hmm.. hmm..

Akosi sa neviem dostat do 100mW E.I.R.P, ktore je na zaklade

vseobecnej RLAN licencie povolene. Mas vynimku z TU, alebo som

ja zabudol pocitat ?

to all: pre tych co chcu backbone (opticku) pre WLAN-y

vyrobil som novu temu pod rodicovskou temou "Pripojenie a regiony"

kedze som bol od prenajimatela dotlaceny do pozicie kupit

si konektivitu od 512 kb vyssie.

Takze sa mozeme prepnut.

add dyamicke routovanie : naco ? Aspon naco pre siet s topologiou hviezdy ?

Inac BIRD na linux-e je dobrou volbou.

Takze switching to "WLAN backbone" theme. [addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 10.02.2003 - 21:32 #306
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

...ten test 70km som...



myslim ze je jasne, ze slo o test. znamena to, ze po jeho ukonceni sa vsetko vratilo do normalu



ja tiez nepodporujem porusovanie GL, ale povedzme si jednu vec. tato norma je poddimenzovana, nakolko aj amici maju 200mw.



howg[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 4 of 16 < 1234567...16 >
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)