Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 20.06.2018 - 21:03


Zakladanie WIFI siete Step by Step

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 3 of 16 < 123456...16 >
Author Message
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 23:37 #141
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
1.: siet ti zaberie v zavislosti od uzivatelov (ich mnozstva a toho co robia). Ak tam do zvysku ktory bude volny pustis p2p blbosti a niak ich nelimitnes, tak si po tej sieti urcite nik CSko nezahra a ti co budu chciet pozerat weby to tiez budu mat o hubu. Okrem toho radiovy spoj zatazeny "co to da" prenesie menej ako spoj ktory ma kusok volne (lebo ma rezervu na retry blbo prenesenych packetov), ale ved vyskusaj si co sa ti stane ak budes mat viacero userov na sieti a objavia sa ti tam ftaci pouzivajuci p2p p.c.viny....

2.: cena pre userov u mna na sieti je 1100 Sk/(mesiac*bytova jednotka) [t.j. ak ma niekto doma viacej kompov, mam to f pazi a moze pouzivat vsetky:-))], splatne stvrtrocne vopred.

3.: ESSID je nazov siete, to aby si vedel k akej sieti ten - ktory packet letiaci vzduchom patri (teda hlavne aby si vedel vysortit co je tvoje a co je sum)

ryp by zaujimalo aj mna )[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 04.02.2003 - 08:08 #142
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

64kb je samozrejme shared, ale zachovavame rozumny overbooking . Ked nakupim 64kb konekcie v PP za 5000Sk, nemozem ti ho predat za 1000ku, to je hadam jasne



RFC je Request For Comment - tzn. napriklad si napise dokument o nastaveni wireless siete (Wi-fi) napr. na prevadzkovanie alebo neprevadzkovanie p2p sieti. Toto "doporucenie" sa vyda s cislom, napr. SKF RFC 801, a je na uzivateloch, aby dopisali svoje nazory, doplnky, vylepsenia. Vysledok sa povazuje za akesi "odporucanie", na podobnom principe funguje navrh mnoho veci ako napr...



Napriklad RFC k wi-fi sietam (aspon zopar na priklad)



RFC-1918 privatne siete

RFC-2328 OSPF Verzia 2

RFC-1771 BGP4

RFC-3141 AAA in WLAN Environments

RFC-2501 Mobile Ad hoc Networking (MANET)



RFC SEARCH[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
rf_draco
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 04.02.2003 - 08:15 #143
Basic


Joined: Feb 01, 2003
Posts: 30

nazdar vsetci,

si, diki za reply.



1)ty p2p siete a stahovanie v nich nejak limitujes, alebo si to nechal na dohody v ramci baraku/siete ? Moj skromny nazor je, ze P2P siete a file sharing ako celok je neodmyslitelnou sucastou flat-rate .



2) este k tej cene, je to 64 garant, je to pre jedneho cloveka alebo cena za linku (prepac, sedim si na vedeni alebo co, mne mnoho veci dochadza o nieco pomalsie ) ?



K tomu rypu asi zalozim novy thread...rofl...treba sa na to popytat samotneho admina.



S pozdravom



Robo aka Draco[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 04.02.2003 - 08:36 #144
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

64kb garant je cena za linku (skratka garantujem ti pasmo 64kb az napr. po frankfurt).



co sa tyka P2P sieti, ja to nastavujem v HTB tak (traffic shaping) podla viacerych moznosti:



1. ak si platis 64kb/128kb garant linku (v PP 6000sk a viac), tak mas naozaj svojich 64kb a tam si rob P2P vo svojom vymedzenom pasme kolko chces

2. ak mas shared 64kb (vacsina ludi) tak je to zatial nastavene takto:

+ p2p ma najnizsiu prioritu zo vsetkych prenosov

+ p2p je obmedzeny na urcitu max. prenosovu rychlost v ramci kanala, v case spicky je zakazany alebo obmedzeny na prislusnu "grupu"

+ software dynamicky sleduje traffic a v pripade, ze siet nie je zatazena, prideli ti aj vyssiu prenosovu rychlost pre stahovanie



vsetky tieto "nastavovacky" samozrejme zavisia od situacie, miesta a sposobu pripojenia.



anteny su na www.omko.cz heslo do dealerskeho cennika je satomko

co sa tyka dopravy, tak ja som momentalne minimalne do leta bez-autovy inak by som ti to kludne po ceste z PH doviezol, ale z BA by som na to asi siel vlakom colnici by ta nemali otravovat:) hlavne ked sito hodis niekde bokom...

[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 04.02.2003 - 09:45 #146
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
rf_draco:

1. v pravidlach siete je pouzivane p2p blbosti u mna zakazane, ak to niekto pouziva a nastavi to tak, aby s tym nezasral cele pasmo, tak to mam f pazi.... ak vsak niekto s tym robi bordel tak ma to zacne trapit a zvycajne velmi rychlo zistim kto s cim ten bordel robi a dostane na to bud velmi nizky ratelimit (32 kbit a pod), alebo drop (zalezi od mojej nalady:-))

2. cena je to za zdielanu linku co to vyda po radiach, na vzdialenejsich bodoch "co to vyda" znamena pre vacsinu uzivatelov ze sa im podari dosiehnut rychlost 256kbit v priemere, na tych blizsich bodoch sa hodnoty hybu uz v mbitoch... Nexvyknem nikoho limitovat v tom kolko maximalne moze zabrat z pasma, len sa snazim donutit ludi aby sa spravali na tej sieti slusne a nerobili to, co by nechceli aby im robili druhy (t.j. zasrali pasmo:-)), t.j. za linku ako taku bez udania rychlosti (maximalnu kapacitu linky viem zvycajne pre ten-ktory bod odhadom povedat vzhladom na zvycajne zatazenie trasy a vlastnosti spoja(ov)) pre jednu bytovu jednotku...



mgx: ja sice autom tiez neak neoplyvam (t.j. nemam), ale na ten ucel by som urcite neake zohnal, pridal by si sa potom ? A asi by nebolo nezaujimave sa dat dokopy viaceri a zobrat tych anten 10, nech je tam aj ta mnozstevna zlava:-) (cena sice nie je zla, ale cim nizsia tym lepsie:-))[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
rf_draco
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 04.02.2003 - 22:10 #169
Basic


Joined: Feb 01, 2003
Posts: 30

ahoj vsetci ,

tak je tu novy den a s nim aj vase nove posty...pomaly mi zacina chybat kiwi, aby sa k niektorym zasadnym veciam vyjadril...



1) 2si a mgx:dakujem za poskytnute info o cenach, aspon si viem urobit aku-taku predstavu. Este by ma zaujimaly nejake grafy pingov a celkovej rychlosti/priepustnosti v zavislosti od dna/poctu uzivatelov a vzdialenosti nodu (AP) od hlavneho uzla (alebo ako sa to dopekla vola). Pokial sa nemylim, tak siet sk3 pracuje na principe zakladny AP----node----dalsi node----(x medzinodov)----koncovy node. Teda rozumiem tomu spravne, ze useri na koncovom node maju smolu, ak ti pred nimi zahltia celu linku, alebo maju nejake pasmo garant ? Diki, ze mi blizsie objasnite tuto problematiku.



2) Je tu niekto, kto studoval tvorbu,udrziavanie a spravovanie LAN-ov a WAN-ov ? Viete o nejakej (najlepsie elektronickej) studijnej literature ? Sice si to hladam aj sam, ale akakolvek pomoc by bodla...



3)Ak si na nieco este spomeniem, tak vam dam vediet ^_^.



Zatial sa tu vsetci majte dobre



s pozdravom



Robo aka Draco[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 04.02.2003 - 22:22 #173
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
ono to je takmer vzdy stavane tak, ze ked mas jeden uplink tak sa ti odtial taha siet dalej a cim viacej hopov mas k uplinku, tak tym to je pre teba horsie (aj ked mat pred sebou 5 hopov ktore su v pohode je urcite lepsie ako jeden na ktorom je navesanych 10 radii a 20 ludi a je totalne zabity:-))

u mna to na sieti vyzera nasledovne:

http://netmonitor.localnet.sk/nagios/cgi-bin/statusmap.cgi?host=all, na prihlasenie pouzi meno aj heslo guest

za kazdym tucniakom (t.j. routrom) je aj neaka siet, ktora tam nie je nakreslena (ethernet), ta vetva co ide vlavo je moja siet, ta vpravo znazornuje uplink a strukturu siete u ISP (mal by som odtial vyhadzat nemonitorovatelne veci ) az po jeho vystupne routre resp. moju masinu v SIXe:-))[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
votrelec
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 05.02.2003 - 11:23 #186
Basic


Joined: Dec 25, 2002
Posts: 22

si: vidis este ze ma tu mate, tie brutal anteny predavaju pri YMCe v obchode so satelitnou technikou, ak uvidis satelit s reklamou, tak to je ono. [addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 05.02.2003 - 20:52 #198
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1549

Zdravim



vidim, ze uz koncime 3 stranku .



Kontaktoval som Energotel, ale este nemam konecnu ponuku + chcem aby mi vypracovali cely projekt, aby som vedel ake budu fixed costs. S orange budem zajtra, lebo chlapika co ma na starosti vychodne sk som dnes nezohnal. Mgx pripadne Si, skuste mi napisat kolko platite za 1Mbit (ked to vydelite, alebo vynasobite, teraz ma napadlo ze "priemerne") a kolko odoberate. (aby som vedel akym smerom sa uberaju mnozstevne zlavy)

Mgx- ak by nam to fungovalo, kolko je max co sa da od teba zobrat + napis cenu (myslim ze si mi to uz raz pisal ale nejako som zabudol).

Ked som sa bavil s chlapikom z energotelu, tak som bol trochu mimo lebo mi tam spominal rozne sposoby spojenia atd, ale bola tam rec o "dialkovej trase" a o tom ze za danu cenu je to prenos na 100km, no proste mal som problem mu vysvetlit co chcem a na druhej strane som nie vzdy chapal co mi vravi, preto tu nechcem dat tu cifru aby som vas nezavadzal. Ak niekto z vas nieco vie o tom co vsetko robi energotel podajte mi prosim nejake vysvetlenie, aby som bol viac v obraze. Mgx, alebo niekto kto sa v tom vyzna, napiste mi co ja vlastne od nich mam chciet , kedze chcem mat konektivitu, ktora by sa velmi podobala na to co mi ponukal mgx.

Predpokladam, ze by som potom potreboval nejaku IP adresu poprosim k tomu tiez nejaky vyklad.

Co sa tyka toho nakupovania tych anten, ked sa dohodneme mozeme do blavy skocit, mam auta v roznych velkostiach, takze ked sa ujednotime na objeme nakladu tak nieco vyberiem a vymyslime teda tu mnozstevnu zlavu.



to Draco: poprosim ta daj mi vediet ako stojis s vybavovanim toho panelaka, aby som vedel ci sa na teba mozem spolahnut alebo to mam vybavit ja. Skus viac casu investovat do toho vybavovania ako do diskutovania o p2p, ktore v momentalnej situacii nehrozia . Ja viem ze ty to velmi chces, ale musi tu byt urcita postupnost krokov.

Ozvem sa ti neskor.



Zatial Caute.



[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 05.02.2003 - 21:03 #199
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
Energotel predpokladam ze ti ponukal prenajom linky, t.j. nieco ako framerelay a pod, s tym ze co si na koncoch zapojis je na tebe (aspon som to tak pochopil podla toho co si spominal - skus napisat viacej, podla toho by som ti mozno potom vedel aj ja viac povedat...

cenu za ktoru beriem kapacitu neprezradim, pretoze to je ciste dohodnuta cena medzi mnou a ISP a nie je oficialna... Kolko odoberam (ako to vyzera) sa mozes pozriet na grafoch na http://localnet.sk



[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 05.02.2003 - 21:33 #200
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

neviem co ti ponukali, ale mozu to byt nejake baliky:



IP konektivita:



znamena, ze na konci mas kabel s nejakym modemom, z ktoreho vylezie eth.kabel.

IP konektivitu etel niekde nakupuje.



cisto dialkova trasa:



napriklad BA-PP, platis pausal za kabel z bodu A do bodu B. Internet (konektivitu) si do pripojneho bodu (napr. router SIX) musis nejak dopravit (nakupit).



Ja momentalne nakupujem PP 128kb cena je (pp) okolo 5000-6000Sk, klesa velmi opatrne(5-10%). co sa tyka max. prenosoveho pasma SNV-SKFREE(bod Omega), to ti nemozem zarucit, nakolko som ho nemeral.



Ak to bude chodit 11mb, da sa z toho vymacknut 5mbit,

ked to bude daleko, bude to chodit 1mbit, a mozno to nebude chodit vobec

ale to som ti tu uz pisal. Samozrejme este existuje 802.11g s 54mb/s, ale na taku vzdialenost, no neviem neviem, skor nie ako hej



ked budes mat viac info, ma vyznam sa k tomu vyjadrit.

ak by si zohnal kabel BA-PP, tak konektivitu nakupit v BA lacno (2-3K/128) az taky problem nie je. V pondelok budem vedieet povedat viac.



to draco:



preco to robim free?



1. mam dost $$$ z mojej normalnej prace (ORACLE) a wi-fi a siete ma bavi

2. nebavi ma pozerat sa na nenazratost telecomu, ISP a niektorych ludi

3. nemyslim si, ze internet je nejaka vzacna vec = je to ako voda, mal by byt vsade

[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 06.02.2003 - 22:16 #232
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1549

Ahojte,



diky za usmernenie. S chlapikom z Orange sa stretnem zajtra osobne, takze hadam budem mudrejsi co sa tyka reality.



Pozeral som ceny na Ferimexe a vsetko ma drahsie alebo rovnake ako agem, ake su vyhody pri kupovani od nich?



A nenasiel som WPC11 v nijakom cenniku, tie vercajgy co su v ageme sa daju pouzit, alebo radsej nie?



Ked sa budem zajtra bavit s chlapikom a viem ze na jednej vysokej budove maju antenu (alebo zeby AP?), tak je predpoklad, ze zriadovacie naklady na moje pripojenie by mohli byt blizke 0,-, alebo sa mylim?



Draco ozvi sa, ako stojis s tym panelakom.



Kiwi

[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 08:58 #242
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1549

Ahojte,



co sa tyka sw routra, nechce sa mi kupovat stary komp, takze sa chcem opytat ci k 950mhz + 128mb ram treba aj hdd, alebo staci cdrom s boot cd ktore si to vsetko posteluje do ramdrive? SI, myslim ze si to v nejakom prispevku niekde riesil.



Stale mi niektore veci nie su jasne napriek tomu, ze tu uz boli rozoberane x krat.



Ak sa teda rozhodnem pre sw router, tak pre dany bod mi treba antenu, 2 x wifi kartu do kompu, no a od tohto bodu mi prosim napiste detailne ako sa to pospaja, lebo som asi pako.

Takze Uplink je to co komunikuje s antenou a je to spojene kablom (s antenou). A druha wifi je AP pre ine wifi karty, alebo sa mylim? ak mam v tom kompe lan, nie je mozne zist eternetom dolu do bytovky a zapojit ho do switchu a nedavat tam druhu wifi?



Poprosim niekoho trpezliveho, aby mi to vysvetlil takto krocik pokrociku (antena + koncovka (takty a taky typ) + kabel (taky a taky) + koncovka (tat) + wifi (tat alebo tat) ), mozno som jediny ale na 100% istotu, to potrebujem takto . Ak mate pocit ze nie som jediny tak to hodte aj na nejaku hw temu, urcite sa vela veci ujasni aj inym ludom.



Skuste takto rozobrat aj hw ap.



Dakujem.



kiwi

[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 10:14 #243
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
kiwi:

1. ak to budes cele bootovat z CDcka, budes mat jeden zasadny problem - ukladanie konfigurakov (a aj logov, ak budes chces vediet ci ti tam nepacha niekto nieco zle), nehovoriac o priebeznom patchovani deravych binariek

2. uplink vo vseobecnosti je rozhranie, cez ktore k tebe lezu data z inetu. Kedze predpokladam ze ziadne kablove pripojenie k inetu nemas, tak to bude asi neake radio s antenou. Pokial nechces aby od teba tahal niekto net dalej po radiach, staci ti dat do siete iba jedno radiove zariadenie (na uplink). V ramci baraku sa siet zasadne taha kablom (je to lacnejsie, rychlejsie a spolahlivejsie), radia sa pouzivaju iba tam, kam sa neda ist kablom (alebo by to bolo financne prilis narocne).



3. k instalacii SW AP ti asi velmi nic rozumne nepoviem, pretoze take nepouzivam, instalaciu HW APciek realizujem nasledovne: na streche musis mat konzolu (ak nie je, riesi sa zabetonovanim rury do starej pneumatiky), na tejto konzole je uchytena antena (smerova) a plastikova krabica. K plastikovej krabici su privedene kable z vnutra budovy (zvycajne priamo od routra) - ethernet a napajanie, najlepsie je napchat ich do list a trubiek, ale je s tym robota Vo vnutri v krabici je umiestnene APcko a pigtail s prechodkovym konektorom, na ktory je (uz z vonka plastikovej krabice) nahodeny antenny konektor.

Ked si prelezies http://pieskovisko.sk/fotky/ najdes tam dost vela zaberov toho, ako to moze vyzerat, napriklad (toto som pre tvoju predstavu fotil a uploadol na web teraz rano ) ten prechodkovy konektor alebo konektor k sparklanu, ked pobehas vsetky fotky tak najdes napriklad aj takto nainstalovane zariadenie[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 08.02.2003 - 12:18 #244
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1549

Dik za odpoved.

Chcel by som sa ta opytat akym sposobom sa da kontrolovat distribucia signalu k odberatelom. Zaujima ma do akych detailov je to mozne, ci je to spolahlive (doteraz vrcholom spolahlivosti je pre mna win 2000 pro), takze mam obavy ci je to 100%. A este ma zaujima ako casto sa do toho niekto moze naburat, bez toho ze by som urobil nejaku idiotsku chybu.



Mam na mysli ze ked z hlavneho bodu budu 4 hlavni odberatelia a dvaja budu 128, jeden 256 a jeden 64kb, ci a ako je mozne to zabezpecit a takisto, aby ked je cast 256kb volny, aby sa trebars 64kb rozsirila na 128kb, ale ked zaberie 256kb, aby sa to hned zrusilo a kazdy mal tolko co mu prinalezi.



Na zaznam tych logov by nestacila fdd? Aky velky disk by som tam potreboval? (Min.)



Nechcem ta ziadat o cenu ktoru mas ty od tvojho znameho za 64kb, ale zaujimalo by ma co stoji 64kb pri odbere 2mbit alebo viac, pretoze chlapik z orange mi dal cenu medzi 45000-55000 za 1mbit co predstavuje 64kb za 2900-3500. vsetko bez dph



ahoj a dik za info

kiwi



[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 3 of 16 < 123456...16 >
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)