Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 21.08.2018 - 19:38


Zakladanie WIFI siete Step by Step

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 2 of 16 < 12345...16 >
Author Message
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 02.02.2003 - 23:00 #122
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1550

Ahoj MGX,



No to co mgx opisuje ako socializmus (naklady +100) som si predstavoval ako moj kapitalizmus , som asi magor.

Chcel by som sa ta opytat, ci by si mi bol ochotny v case, ked budem bezat v testovacej prevadzke, predat nejaku konektivitu. Pretoze mam zatial pocit, ze okrem ceny za konektivitu budu odo mna chciet aj nejaky zriadovaci poplatok a pokial som si nie isty, ci do toho pojdem vzhladom na mnoho neznamych, tak by som sa mu rad vyhol.



AP point atd nebude problem a predpokladam, ze ak naklady + 100 su v sulade s regulami SKfree tak sa hlasim

. za clena, a ak by si mi predal nejaku konektivitku na zaciatok, tak hned zacnem zhanat vhodne miesto, len mi daj vediet kde to nemoze byt. Z celej Spisskej vidim tatry od 1300 nahor, takze asi by to nemal byt problem.



Cau[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
rf_draco
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 02.02.2003 - 23:10 #123
Basic


Joined: Feb 01, 2003
Posts: 30

ok, tak si trochu ponaháňam posty... rofl.

Kiwi, myslim, ze nie si magor a pokial naozaj pojdes pod licenciou SKFree , tak ti z toho nieco mozno aj kvapne ... hlavne ak nebudes zmykat ala Satanovi Telekkomunisti a spol.

K tym satelitnym rieseniam - hladam alternativy, akekolvek napady, postrehy ci pripomienky budu viac nez vitane.

S pozdravom

Draco alias Robo[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 00:07 #124
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
kde ste splasili taku nadhernu antenu ? co to stoji ? aj ja chceeeeeeem !!!



ESSID: skfree - vies co by sa mi stalo kebyze to chcem pouzit ? ze uplinkove WBcko (alebo SAcko alebo ako to nazves) by sa mi asociovalo na APcko na danom bode, t.j. bod by sa napojil sam na seba (a na to mi staci 127.0.0.1Smile) [a davat wb-cku udaj iba o tom, ze sa ma napajat na APcko s MAC tou a tou moze robit prob v pripade ze musim menit APcko (servis a pod)]



vas socializmus a kapitalizmus... este do konca minuleho roka som konektivitu na sieti poskytoval iba za cenu za ktoru som to kupoval u ISP, od noveho roka som dvihol ceny o 100 Sk/hlava/mesiac a to preto lebo som uz dostal na krk platenie elektriny a podobneho bordelu (a z vlastneho vrecka sa mi to veru nechce:-))



satelitna linka na p2p blbosti: ak sa rozhodnete pre taketo riesenie, nezabudnite zvazit aj to, ze uzivatelia ktory nebudu k tej satelitnej linke a masine cez ktoru to pojde pripojeny ethernetom ale budu za radiovym spojom, tak beztak zaseru tento radiovy spoj (a viac-menej znemoznia jeho pouzitie inym userom) - ja sice nemam satelitnu linku ale podobne problemy poznam, kedze uzkym hrdlom siete nie je pripojenie od ISP alebo moje vlastne radiove spoje...[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 00:28 #126
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

Nazdar.



co sa tyka prepojenia a predaja konektivity nevidim ziadny problem - musi sa vsak potvrdit, ze link SNV-TA3 by naozaj fungoval, co je nutne otestovat (na plese je plno mikrowlniek, navyse ja tam momentalne tiez nemam volny port v routeri, ale to sa da vyriesit ak by si mal vazny zaujem). Samozrejme predpokladam, ze AP s uplinkom si vybudujes sam, my od teba budeme pozadovat len 1ks vysokoziskovej anteny (cca 6000Sk), ostatnu vybavu si zoberiem na nasu starost.



Antena OMKO = OMKO



nas bod OMEGA je na sk.plese, ak sa chces na neho teoreticky pripojit, musis ho vidiet! Line of sight (fyz. viditelnost) je tu naozaj dolezita. rozsirovat ho budeme niekedy zaciatkom marca, takze v routeri a stoziari budem pocitat s jednym miestom pre teba).



podla nakladov by to stalo (linka SNV-TA3, tvoj AP) cca 50.000Sk, na tvoj AP by sa uz mohli priamo v SNV pripajat pripadni klienti.



Skus mi potom poslat na mail ceny konektivity ORANGE, ktoru ti ponukli, ja tam musim este zajst (vacsinou som v Prahe alebo BA), ale bol by som naozaj rad, keby sme brali konektivitu z viacerych miest, lebo je to perfektny backup



po 20. februari som v tatrach, takze by sme si kludne mohli potom sadnut a prediskutovat to a mozno aj urobit nejaku predbezny task-plan. Moje heslo totiz je menej kecow, viacej skutkow



ps: tesim sa na den, ked budeme pripojeni po wireless az do blavy

[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
kiwi
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 01:16 #129
Guru


Joined: Jan 30, 2003
Posts: 1550

mgx beriem ta za slovo, a k tym skutkom, potrebujem aby si dosiel aj z nejakym vercajgom, skusime to zmerat ci to realne dokaze fungovat.

Zajtra idem do blavy a budem tam minimalne do utorka,ak tam budes daj vediet, 0903 636547. Napis mi, aku antenu by si chcel, nech sa poobzeram a takisto mi napiste co za AP mi treba (typ), ktorym by som v pohode mohol odoberat signal z takej dialky a potom ho tam pripadne posielal. Cital som si tamten clanok o mw sietach, ale nemam v tom celkom jasno, takze mi napiste presne suciastky trebars z agemackeho cennika, ktore budem potrebovat. Pocitam ze bude treba AP, nejaku antenu ktorou sa na nu napojim, zariadenie ktore mi to prelozi do siet. karty + antenu pre mgx. Dopiste typy ktore su dobre a v druhom rade nie az take drahe (ale radsej dobre)+ to co som zabudol. Potrebujem na zaciatok router atd kym tam budeme nejaky 5-ti? Poprosim nejake vysvetlenie.



Draco, ked chces tak zozen nejaky vysoky panelak, ktory sa ti bude pacit a vyhovovat a hlavne nebude protestovat proti tomu ze na nom bude antena.



Niekolko dni nebudem asi na nete, takze ti cenu orange poslem na ten mobil co mas na stranke, posielal som nan raz smsku. Ak je stale aktualny tak mi prezvon, pripadne posli mi nove cislo.

dik

Caute



kiwi nie kiwwi [addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 03:29 #130
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

na taky link bude treba 2ks anten CSAT 26HP, cena v ageme 5 220 Sk bez DPH, ked teda chces kupovat v AGEMe



co sa tyka konfiguracie toho SW routera (naozaj odporucam), tak bude treba:



BOD SKFREE-OMEGA

========================================

1ks CSAT 26HP (5200SK)

1ks radio linksys WPC11 karta.....mam

kable&konektory...................mam

stoziar...........................je



BOD SNV

========================================

1ks antena CSAT 26HP (6400Sk)

1ks antena pre SNV (vsesmer alebo sektor = mam)

1ks software router resp.server (starsie PC=Intel Pentium300mHz,64mb pamate, HDD) =?

2ks radio karty (1 uplink do OMEGA, 1 ako AP pre SNV), cca 8000Sk

stoziar = (ratam okolo 1000-2000Sk)

kable&konektory = mam



Takze ked to ratam sprava aj zlava, tak potrebujes kupit alebo zohnat



a) 1 ks PC na router

b) 2 ks CSAT 26 HP 12800Sk

c) 1 ks antena pre SNV (od 6000 do 20000 sk)

c) 2 ks radio karty 8000Sk

d) stoziar

e) konektory, kable



Graficka ilustracia

= - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |__________ _____|antena pre SNV

|skfree PCIkarta ||PCIkarta

| Omega router SNV

--------------------------------------------------------------------------



Ja mozem po 20.2 doviezt 2 notebooky s radiovymi kartami a prislusnym SW pre meranie, ty by si musel dovtedy zohnat (kupit, pozicat) 2 ks anteny CSAT HP26 alebo nejakej lepsej, ja mam doma uz len 1ks volnu HP24, ta je na to asi slaba.anteny mozes kupit vo ferimexe, asm alebo ageme.



ak by linka fungovala na prijatelnej urovni, potom by bolo rozumne asi pokracovat dalej.



dovtedy sa pokuste najst v SNV nejaky barak s vyhladom na TA3, kde nemaju nic proti antennemu stoziaru a umiestneniu PC na strechu. Barak nemusi byt uplne v centre, ale mala by byt co najlepsia dohladnost tam, kde chcete mat klientov (priama viditelnost, ziadne stromy&domy) a vzdialenost by mala byt co najmensia, idealne do 1km. cim vacsia vzdialenost, tym drahsia antena



takze ak sa rozhodnete, dajte mi do 15.2 vediet, ako ste na tom . upgrade routera OMEGA bude aj tak az niekedy v marci, (dodanie dosky trva mesiac = grrrr...).



Mgx



ps: samozrejme je tu aj este moznost hardware AP, ale s tym nemam dobre skusenosti (zatial).







[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 09:07 #132
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
mgx:

hmm vidis, ja zas zasadne vsade davam iba hardware AP, je s tym menej starosti a chodi mi to v pohode (a niekde nie je napisane ze ti neaka PCI karta pobezi P300ke - lebo PCI 2.2) - ethernet rozchodis vsade a v pripadne nudze (ked nemas PC) tam nemusis davat ani router, staci cross kabel do dalsieho zariadenia alebo switch )



plz prezrad kde ste spachali tu velku antenu na tej fotke, mal by som o nu zaujem, tak nech viem kde mam hladat a kolko penazi na to treba:-))[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 09:52 #133
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

no to je tiez argument



hardware AP (sparklan) tam byt mohol, otazne je ci sa pripoji k mojej wifi karte a ci na nu bude chciet smerovat data... to nemam odskusane. software router je dobry podla mna preto, lebo



1. mozes riadit vykon

2. je to uz zaroven aj router, usetris 5k (oproti cisto hw sparklan).

3. pci karty samozrejme montujem take ake poznam a mam otestovane, t.j wifi karty, ktore podporuju PCI2.1, chodia aj na 486dx66, samozrejme nie je tam zapnute IPSEC.

ako inak sparklan patri k tomu najhorsiemu, co som zatial videl (skus dat 2 spaklan PCI do jedneho PC).

4. jedine co ma sparklan (HW ap) vyhodu oproti softare routeru, je ze ma mensiu spotrebu a moze byt priamo pri antene, router (PC) musi byt v nejakej krabici. ale zasa dokazes s nim ovela viac veci ako nejaky snmp grafik mrtg



antena je na www.omko.cz uz som ti to pisal [addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 10:01 #134
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
hmm sorry, bol som asi slepy )

este neake otazky k tej antene: vies u nich nakupovat ? (pripadne si u nich zaregistrovany ako velkoodberatel? ) lebo v maloobchodnom cenniku im to nevidim a do velkoobchodneho nemam heslo (a kedze nemam ziadnu firmu, tak ho ani nemam ako slusne ziskat), ked si tu antenu kupoval (ak si ju kupoval) aka bola cena ?

vopred D' za odpovede:-))[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 10:08 #135
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
1. - riadenie vykonu je sice vskutku zaujimava vlastnost, ale na .sk myslim ze pomaly kazdy ak do toho moze rypnut tak nastavi "co to da"

2. - uspora moze byt zdanlivo vysoka, kedze router si mozes v pripade HW AP pichnut aj niekam do domu a ethernetovy kabel je urcite lacnejsi ako koax, APcko zabodnes hned hore pri antene do plastikovej krabice. A ak budes mat na jednom bode viacero radii, tak zacnes mat problemy s volnymi poziciami v routri - v pripade HW AP sa to da riesit obycajnym jedneym ethernetom a switchom, ktory v pripade ze je managovatelny nastavis na vlany a mas kazde zariadenie na inom segmente

3. - ak by som mal pouzivat interne karty, tak by som bral orinoco, ale nepouzivam:-))

4. - no dlzka kablov od anteny je nesporna vyhoda pri HW APckach, a to mas odkial ze sparklan (HW) nema snmp ? mozno si sa iba nedopracoval k MIBke alebo si nevedel co s tym, ale ja z nich grafy cez mrtg kreslim ))[addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mgx
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 12:16 #136
Guru


Joined: Dec 27, 2002
Posts: 1504

ja som nepovedal ze nema, praveze ma, tvoje grafy som videl ale napriklad nema shaper,HTB a take tie high-tech ficutie ktore uznavam zas ja, ale ako vravim vsetko ma svoje vyhody a nevyhody



Mgx[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
mathew
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 21:23 #137
Site Admin


Joined: Dec 23, 2002
Posts: 910
Location: Zvolen
Cafte,

nedá mi nepripojiť sa k diskusii.Z ekonomických ale aj servisných dovodov sa mi rozumnejšie vidí postaviť sieť na APckach ako na WIFI kartách.Zaleží samozrejme na polohe užívatela ale v mojom prípade ako aj prípade mjich známich , je nutnost umiestniť zariadenie na strechu a kedže bývame na 3,5,7, poschodí na strechu to nejaký ten meter máme (najbližsie 10 metrov) V tom prípade je ekonomickejší AP lebo karta za 4000 + PC za cca 3000,- skrina na PC 1500,- a som na cene AP. Ja používam Sparklany( som s nimi zatial spokojný) a kedže pracujú aj ako WA adaptery bez problemov rozhodol som sa v sade aj známim montovať ako koncové body AP.Technické dovody ani dúfam nemusím vysvetlovať. Ak mi aký kolvek spaklan zladne len prehodim konektori a ide sa dalej.[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
rf_draco
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 22:01 #138
Basic


Joined: Feb 01, 2003
Posts: 30

wow, inak ste sa prekonali, to vam poviem. Ono 8o% tohoto postu je pre mna spanielska dedina plna armencov.... .



1)si, dakujem za pripomienku k rieseniu stahovania a p2p sieti...hmm...aku prenosovu kapacitu ma tento WiFi standard ? Ved malokto bude mat 2mbps linku az domov... zvysne pasmo by sa mohlo vyhradit nA prenos suborov ci uz v ramci celej siete (file sharing), alebo P2P a uzivatel. Bolo by to prilis, ak by sa zriadil centralny P2P server s okolo 40GB diskovym priestorom na docasne uskladnenie P2P suborov ? Skuste mi k tomuto napisa nieco nielen kriticke, ale aj konstruktivne, teda, ako to vyriesit. Alebo by mal mat nejakych 256kbps na to vyhradenych ?



2) Kolko v nasej republike stoji konektivita ? Viete mi urcit orientacne ceny za megovu lajnu, pripadne aj vyssie, aby som si vedel utvorit aku-taku predstavu o tom, ake zisky maju alternativni provajdri ?



3)Ehm...k tomu prepojeniu s SK3-TA3 sietou, tych 30 ci kolko km nerobi problem ? Ake anteny a celkove zariadenia chcete pouzit, aby ani zle pocasie nesposobovalo problemy s pripojenim ? Nema ta vzdialenost nejaky negativny efekt na pingy ?



4) Kiwi, ak sa k tomu mozes vyjadrit, v akom casovom horizonte planujes spustit testovaciu prevadzku ? Ci si mam dovtedy zhanat nejake alternativne pripojenie, alebo to dovtedy vydrzi. Inak, este stale si neudal aspon pribliznu cenovu ponuku na 1 uzivatela, pokial nema blok, v ktorom by sa sietovalo...pre mna je to dost dolezite, i ked ja si mozem dovolit platit az do 2 tisic mesacne, ale co mam povedat kamosom, ktori by o to mali zaujem, a nie su na tom az tak dobre s financiami ?



5) Inak, asi sa pojdem v priebehu tyzdna spytat na info o prenajme striech ci uz na budove slov. sporitelne (kde ma, pokial dobre viem, pristupovy bod Orange), alebo na Metropol + cenove relacie. Ak by to stalo vela, este stale je tu dost 13-poschodovych cinziakov s dobrym vyhladom ...



6) Vie mi niekto odporucit nejake tutorialy na nete ohladom stavby siete (LAN), MW siete a pod. ? Mal by som zaujem sa v tomto smerere nejako vzdelavat, takze tym potrapim aj moju profesorku informatiky (mam vas rad, p. prof. Šestáková ;o) ).



7)ad Mathew:, odkial si ? Vedel by si fyzicky pomoct a byt k dispozicii ?





Tak, zatial sa s vami lucim a dufam, ze nam to vyjde !



S podzravom



Robo alias Draco



PS: Zaujimalo by ma, preco to vlastne vsetko robite, ked je to skoro neziskove a mohli ste z toho mat naozaj nejake prachy...[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
si
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 22:14 #139
Majster


Joined: Jan 12, 2003
Posts: 4249
Location: /dev/null
rf_daco:

1: v idealnych nezarusenych podmienkach a dobrom signale mozes dostat zo spoja maximalne 5 - 5.5 mbit. v reali pri zarusenom prostredi budes rad ked to da 3 - 4 mbit ) (konstruktivne riesenie ti nedam, p2p haluze neznasam a pokial na niekoho nadabim ze s tym robi bordel tak mu to s velkou chutou zakazem:-)))

2: zalezi od toho kde, za akych podmienok,....

3: ak budu silne anteny, tak to prekricis, latencie by vysoke byt nemali (pri nezatazenom spoji), problemy skor bude robit utlm - t.j. slaby signal a z toho vyplyvajuca nizsia rychlost a pripadne aj stratovost...



mathew:

ja tie sparklany pouzivam tiez (aj na klientov aj na APcka), aj ked mam na vsetkych bodoch aj routre, ale z prevadzkoveho hladiska ma vela vyhod mat oddelene radia aj ked to je o kusok drahsie...



mgx: ako vravis, vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody... ja si viac cenim vyhod oddelenych zariadeni od routera...

PS: vies o tom, ze na vystupe z tej 35 dBi anteny pri tom zariadeni co si spominal si mal eirp = 200 W ? ))

ak mozes posli mi plz (pripadne aj na mail) aj ceny tych anten a ci vies pomoct s ich zabezpecenim... [addsig]
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
rf_draco
Post subject: RE: Zakladanie WIFI siete Step by Step  PostPosted: 03.02.2003 - 23:20 #140
Basic


Joined: Feb 01, 2003
Posts: 30

1)re si:hmm, neviem sice, kde prameni tvoja averzia k p2p sietam (asi z pozicie spravcu , ktoremu to zasieralo siet). Moj osobny nazor je, ze do nasho "zapadakova" by to prinieslo nejake to vzruso atd... Tymto zaroven vyzyvam vsektych, aby k problematike MW vs. P2P vyjadrili svoj nazor. Aspon mi to ulahci rozhodovanie pri rieseni tohto problemu... Inak , ak dostanem tych ne-idealnych 3-4 mbit, kolko z nich mi realne zaberie siet, teda bude sa nejake to mega dat pouzit na Intranet prenosy (hranie CS ala LAN, file sharing a pod.) ? Ako by ste tuto situaciu riesili vy ?



2)Nevadilo by vam, ak by ste tu postli vase ceny pre userov ? 2 mgx: spominal si nejake ceny v poprade. Nevadi, ze tych 1ooo sk by bolo neaktualnych, mna by zaujimalo, ci to bolo 64 zdielanych, alebo nie...



3) CO je to ten ESSID a RFC SK3 siete ? Viete mi o tom napisat nieco viac ?



Este taka mala "ryp" otazocka ;o). Preco mne zobrazuje rank (top, atd.), ale si-mu nie ? A to mam 5x menej postov...



Prajem vsetkym prijemny zaciatok tyzdna, ja sa idem zasprtat do odb(p)ornej literatury... tak sa majte



Robo aka Draco[addsig]
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 2 of 16 < 12345...16 >
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)