Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 28.01.2020 - 08:22


2 WAN do 1 LAN subnetu

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Author Message
bagocina
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 03.04.2016 - 15:25 #110943
Basic


Joined: Júl 25, 2011
Posts: 47
Location: Bratislava
Ahojte,

Googlil som Googlil dva dni, aj na ISPforum napísal, no za nič neviem nájsť riešenie.

Mám dve konektivity:
WAN1 - GW: 10.10.10.1
WAN2 - GW: 172.30.0.1

Tieto by som potreboval naroutovať na jeden port LAN1 - 192.168.0.0/16 ako GW 192.168.0.1/16 (WAN1) a 192.168.0.2/16 (WAN2), bez Load balancu, DHCP atď, jednoducho len natvrdo routing.

Ďakujem vám za pomoc.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
bakula
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 03.04.2016 - 18:18 #110944
Ucen


Joined: Okt 21, 2004
Posts: 788

bagocina wrote: ›Googlil som Googlil diva dni, aj na ISPforum napísal, no za nič neviem nájsť riešenie.


Googoli som googlil 5 minut:
pre mikrotik:
https://www.google.sk/#q=mikrotik+2+wan+2+lan
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=85265
pre linux:
https://www.google.sk/#q=2wan+2lan+linux
http://serverfault.com/questions/396474 ... le-subnets
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
bagocina
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 03.04.2016 - 20:17 #110945
Basic


Joined: Júl 25, 2011
Posts: 47
Location: Bratislava
bakula wrote: ›
bagocina wrote: ›Googlil som Googlil diva dni, aj na ISPforum napísal, no za nič neviem nájsť riešenie.


Googoli som googlil 5 minut:
pre mikrotik:
https://www.google.sk/#q=mikrotik+2+wan+2+lan
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=85265
pre linux:
https://www.google.sk/#q=2wan+2lan+linux
http://serverfault.com/questions/396474 ... le-subnets


Ako pozerám všetko je /24 podsieť GW 0.1 a 1.1 ale ako si si mohol prečítať, potrebuje /16 tak, že jedna GW v LANe bude 0.1 a druhá 0.2 Wink

Ale ďakujem, že si mi hodil linky Smile
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
xtome2
Post subject: RE: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 03.04.2016 - 22:04 #110946
Basic


Joined: Aug 14, 2011
Posts: 209

tak si v vytvor v mangle 2 pravidla kde oznackujes traffic v in-interface z jednotlivzch portov
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
bakula
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 04.04.2016 - 08:14 #110947
Ucen


Joined: Okt 21, 2004
Posts: 788

bagocina wrote: ›
Ako pozerám všetko je /24 podsieť GW 0.1 a 1.1 ale ako si si mohol prečítať, potrebuje /16 tak, že jedna GW v LANe bude 0.1 a druhá 0.2 Wink

Ale ďakujem, že si mi hodil linky Smile

Pravdepodobne to pojde tak ze na inpute pouzijes mark routing a potom uz len prislusnu routovaciu tabulku ku kazdemu.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
bagocina
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 04.04.2016 - 17:01 #110949
Basic


Joined: Júl 25, 2011
Posts: 47
Location: Bratislava
bakula wrote: ›
bagocina wrote: ›
Ako pozerám všetko je /24 podsieť GW 0.1 a 1.1 ale ako si si mohol prečítať, potrebuje /16 tak, že jedna GW v LANe bude 0.1 a druhá 0.2 Wink

Ale ďakujem, že si mi hodil linky Smile

Pravdepodobne to pojde tak ze na inpute pouzijes mark routing a potom uz len prislusnu routovaciu tabulku ku kazdemu.


Mám označené nech mi ide z WAN1 na LAN1 a z WAN2 do LAN2. Funguje to super keď mám LAN IPčky v /24 maske a GW 0.1 a 1.1, no akonáhle použijem /16 masku a chcem použiť GW 0.1 a 0.2, tak to celé skolabuje a už sa nedostanem ani do MK.

CFG
Code: › set [ find default-name=ether3 ] name=LAN1
set [ find default-name=ether4 ] name=LAN2
set [ find default-name=ether1 ] name=WAN1
set [ find default-name=ether2 ] name=WAN2
/ip address
add address=192.168.88.1/24 comment=defconf disabled=yes interface=bridge \
    network=192.168.88.0
add address=192.168.0.1/24 interface=LAN1 network=192.168.0.0
add address=172.30.0.22/24 interface=WAN2 network=172.30.0.0
add address=10.10.10.10/24 interface=WAN1 network=10.10.10.0
add address=192.168.1.1/24 interface=LAN1 network=192.168.1.0

/ip firewall filter
add chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add chain=input comment="defconf: accept establieshed,related" \
    connection-state=established,related
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all from WAN" disabled=yes \
    in-interface=WAN1
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add chain=forward comment="defconf: accept established,related" \
    connection-state=established,related
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" \
    connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment=\
    "defconf:  drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new disabled=yes in-interface=WAN1

/ip firewall mangle
add action=mark-routing chain=prerouting new-routing-mark=LANtoWAN1 \
    src-address=192.168.0.0/24
add action=mark-routing chain=prerouting new-routing-mark=LANtoWAN2 \
    src-address=192.168.1.0/24

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment="defconf: masquerade" \
    out-interface=WAN1
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=WAN2

/ip route
add distance=1 gateway=10.10.10.1 routing-mark=LANtoWAN1
add distance=1 gateway=172.30.0.1 routing-mark=LANtoWAN2
add distance=1 gateway=10.10.10.1
add check-gateway=ping distance=1 gateway=172.30.0.1
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
bakula
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 05.04.2016 - 19:41 #110957
Ucen


Joined: Okt 21, 2004
Posts: 788

bagocina wrote: ›
Mám označené nech mi ide z WAN1 na LAN1 a z WAN2 do LAN2. Funguje to super keď mám LAN IPčky v /24 maske a GW 0.1 a 1.1, no akonáhle použijem /16 masku a chcem použiť GW 0.1 a 0.2, tak to celé skolabuje a už sa nedostanem ani do MK.


No pockaj to ako nastavis 192.168.0.1/16 na LAN1 a 192.168.0.2/16 na LAN2 ? Ved tym ze im nastavis /16 tak tie dve IP patria bud na jeden interface, alebo na bridge a lan1 a lan2 do bridge. I ked som takuto zvrhlost nikdy nerobil, ale nemozes mat dve IP z rovnakehio subnetu na roznych interfaceoch.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
bagocina
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 05.04.2016 - 22:11 #110963
Basic


Joined: Júl 25, 2011
Posts: 47
Location: Bratislava
bakula wrote: ›
bagocina wrote: ›
Mám označené nech mi ide z WAN1 na LAN1 a z WAN2 do LAN2. Funguje to super keď mám LAN IPčky v /24 maske a GW 0.1 a 1.1, no akonáhle použijem /16 masku a chcem použiť GW 0.1 a 0.2, tak to celé skolabuje a už sa nedostanem ani do MK.


No pockaj to ako nastavis 192.168.0.1/16 na LAN1 a 192.168.0.2/16 na LAN2 ? Ved tym ze im nastavis /16 tak tie dve IP patria bud na jeden interface, alebo na bridge a lan1 a lan2 do bridge. I ked som takuto zvrhlost nikdy nerobil, ale nemozes mat dve IP z rovnakehio subnetu na roznych interfaceoch.


LAN2 HW port je out. Ten si nevšímaj. Použité sú tri porty WAN1, WAN2 a LAN1 kde chcem aby boli GW v LANe WAN1 - 0.1/16 a WAN2 - 0.2/16.
LAN2 je out, ten potom poprípade bude slave k LAN1.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
bakula
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 06.04.2016 - 15:17 #110973
Ucen


Joined: Okt 21, 2004
Posts: 788

bagocina wrote: ›
LAN2 HW port je out. Ten si nevšímaj. Použité sú tri porty WAN1, WAN2 a LAN1 kde chcem aby boli GW v LANe WAN1 - 0.1/16 a WAN2 - 0.2/16.
LAN2 je out, ten potom poprípade bude slave k LAN1.

Priznam sa takuto vec som skusal len raz, ze som dve ip z jedneho rozsahu nastavil na linuxe na jeden interface. Potreboval som aby server ponukal tu istu sluzbu na dvoch IP v ramci jedneho rozsahu. Pokial si dobre pametam tak to nedopadlo dobre.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
bagocina
Post subject: 2 WAN do 1 LAN subnetu  PostPosted: 07.04.2016 - 20:03 #110984
Basic


Joined: Júl 25, 2011
Posts: 47
Location: Bratislava
bakula wrote: ›Priznam sa takuto vec som skusal len raz, ze som dve ip z jedneho rozsahu nastavil na linuxe na jeden interface. Potreboval som aby server ponukal tu istu sluzbu na dvoch IP v ramci jedneho rozsahu. Pokial si dobre pametam tak to nedopadlo dobre.


Takže nič iné mi neostáva len routovať jednu WAN cez jeden MK a druhý WAN cez druhý MK? Confused
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)