Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 20.09.2020 - 05:58


CRS a vlan

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Author Message
cobain
Post subject: CRS a vlan  PostPosted: 02.03.2015 - 11:46 #108530
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
Ahojte,
par dni sa uz snazim nastavit mikrotik switch aby pracoval s vlanami, ale nedari sa
na routri mam spravne vsetko nastavene, ale ten switch nie a nie prinutit aby vlan id 1001 untagol na porte 6 a vlanu id 1002 na porte 7. nemate niekto rozchodene normalne vlany na tomto switchi?
na porte 6 servisny NB a na porte 7 siet

dakujem vopred za pomoc
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
cobain
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 02.03.2015 - 13:00 #108533
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
ak by niekoho zaujimal konfig tak tu je >
/interface ethernet
set [ find default-name=ether3 ] master-port=ether1
set [ find default-name=ether5 ] master-port=ether1
set [ find default-name=ether6 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether7 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether8 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether4 ] master-port=ether1 name=ether
/port
set 0 name=serial0
/interface ethernet switch egress-vlan-tag
add tagged-ports=ether2 vlan-id=200
add tagged-ports=ether2 vlan-id=300
add tagged-ports=ether2 vlan-id=400
/interface ethernet switch ingress-vlan-translation
add customer-vid=0 new-customer-vid=300 ports=ether7 sa-learning=yes
add customer-vid=0 new-customer-vid=400 ports=ether8 sa-learning=yes
add customer-vid=0 new-customer-vid=200 ports=ether6 sa-learning=yes
/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether6 vlan-id=200
add ports=ether2,ether7 vlan-id=300
add ports=ether2,ether8 vlan-id=400
/ip address
add address=192.168.88.2/24 comment="default configuration" interface=ether1 network=192.168.88.0

skusal som aj podla tohoto
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CR ... AN_Routing
example1

a aj podla tohoto
http://www.imxpert.co/Blog?id=3
topology 1
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
cobain
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 03.03.2015 - 09:08 #108537
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
tu su nastavenia oboch zariadeni ak niekoho nieco napadne co mam zle budem vdacny za pomoc. predpokladam ze vlany nebudu prelozene na tom switchovacom cude.
CCR-1016

/interface vlan
add interface=ether11 l2mtu=1586 name=vlan1 vlan-id=200
add interface=ether11 l2mtu=1586 name=vlan2 vlan-id=300
add interface=ether11 l2mtu=1586 name=vlan3 vlan-id=400
/ip pool
add name=dhcp_pool2 ranges=192.168.20.2-192.168.20.254
add name=dhcp_pool3 ranges=192.168.30.2-192.168.30.254
add name=dhcp_pool1 ranges=10.10.0.2-10.10.0.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp_pool2 disabled=no interface=vlan1 name=dhcp2
add address-pool=dhcp_pool3 disabled=no interface=vlan2 name=dhcp3
add address-pool=dhcp_pool1 disabled=no interface=ether10 name=dhcp1
/ip address
add address=10.0.0.2/24 comment="default configuration" interface=ether1 network=10.0.0.0
add address=192.168.88.1/24 interface=ether11 network=192.168.88.0
add address=192.168.20.1/24 interface=vlan1 network=192.168.20.0
add address=192.168.30.1/24 interface=vlan2 network=192.168.30.0
add address=192.168.40.1/24 interface=vlan3 network=192.168.40.0
add address=10.10.0.1/24 interface=ether10 network=10.10.0.0
/ip dhcp-server network
add address=10.10.0.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=10.10.0.1
add address=192.168.1.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=192.168.1.1
add address=192.168.20.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=192.168.20.1
add address=192.168.30.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=192.168.30.1
add address=192.168.88.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=192.168.88.1
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=ether1
/ip route
add distance=1 gateway=10.0.0.1


CRS125-24G-1S-RM

/interface ethernet
set [ find default-name=ether3 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether4 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether5 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether6 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether7 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether8 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether9 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether10 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether11 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether12 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether13 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether14 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether15 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether16 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether17 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether18 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether19 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether20 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether21 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether22 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether23 ] master-port=ether2
set [ find default-name=ether24 ] master-port=ether2
set [ find default-name=sfp1 ] master-port=ether2
/interface vlan
add interface=ether2 l2mtu=1584 name=vlan99 vlan-id=99
/interface ethernet switch
set drop-if-invalid-or-src-port-not-member-of-vlan-on-ports=ether2,ether6,ether7,ether8
/port
set 0 name=serial0
/interface ethernet switch egress-vlan-tag
add tagged-ports=switch1-cpu vlan-id=99
add tagged-ports=ether2 vlan-id=200
add tagged-ports=ether2 vlan-id=300
add tagged-ports=ether2 vlan-id=400
/interface ethernet switch ingress-vlan-translation
add customer-vid=0 new-customer-vid=200 ports=ether6 sa-learning=yes
add customer-vid=0 new-customer-vid=300 ports=ether7 sa-learning=yes
add customer-vid=0 new-customer-vid=400 ports=ether8 sa-learning=yes
/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether6 vlan-id=200
add ports=ether2,ether7 vlan-id=300
add ports=ether2,ether8 vlan-id=400
/ip address
add address=192.168.88.2/24 comment="default configuration" interface=ether2 network=192.168.88.0
add address=192.168.88.2/24 interface=vlan99 network=192.168.88.0
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 03.03.2015 - 11:50 #108538
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
Skús tam pricapnúť toto :

Code: › /interface ethernet switch egress-vlan-translation
add customer-vid=200 new-customer-vid=0 ports=ether6 sa-learning=yes
add customer-vid=300 new-customer-vid=0 ports=ether7 sa-learning=yes
add customer-vid=400 new-customer-vid=0 ports=ether8 sa-learning=yes
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
cobain
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 03.03.2015 - 15:07 #108539
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
skusal som ale to tam nedostanem


[admin@MikroTik] /interface ethernet switch egress-vlan-translation> add customer-vid=200 new-customer-vid=0 ports=ether6 sa-learning=yes
expected end of command (line 1 column 54)sa-learning=yes
[admin@MikroTik] /interface ethernet switch egress-vlan-translation> add customer-vid=300 new-customer-vid=0 ports=ether7 sa-learning=yes
expected end of command (line 1 column 54)sa-learning=yes
[admin@MikroTik] /interface ethernet switch egress-vlan-translation> add customer-vid=400 new-customer-vid=0 ports=ether8 sa-learning=yes
expected end of command (line 1 column 54)sa-learning=yes
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 03.03.2015 - 15:31 #108540
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
Code: › /interface ethernet switch egress-vlan-translation
add customer-vid=200 new-customer-vid=0 ports=ether6
add customer-vid=300 new-customer-vid=0 ports=ether7
add customer-vid=400 new-customer-vid=0 ports=ether8


sory píšem to spamäti momentálne som neni pri žiadnom crsku aby som sa pozrel ako som to tam presne nastavoval .

Skratka ide o to že síce tam tag k paketu pribastlíš , ale na výstupe z ifacu tam ostáva .
Mali by byť tagy len naethernetoch ktoré definuješ tu /interface ethernet switch egress-vlan-tag ale ked tam nič nenastavíš tak si to taguje aj tak
V CRSkách je to úplne inak ako v switch chipoch na ostatných mikrotikoch alebo RB250/260

A v dokumentácii toho viac nieje ako je na túto tému.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
cobain
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 03.03.2015 - 15:37 #108541
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
to ma napadlo ale nepomohlo to moc.
PS kukni PM
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
cobain
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 04.03.2015 - 13:43 #108543
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
Thomas dakujem.
nakoniec sa to podarilo spojazdnit. Je vidiet ze som bol par rokov mimo mikrotik a hrajkal sa na niecom inom. Dalo to zabrat ale uz to ide ako som potreboval a musim povedat, ze nastavit to bolo potom na par klikov

.......
Code: › /interface ethernet switch egress-vlan-tag
add tagged-ports=ether2 vlan-id=200
add tagged-ports=ether2 vlan-id=300
/interface ethernet switch ingress-vlan-translation
add customer-vlan-format=untagged-or-tagged new-customer-vid=200 ports=ether7 sa-learning=yes service-vlan-format=untagged-or-tagged
add customer-vlan-format=untagged-or-tagged new-customer-vid=300 ports=ether9 sa-learning=yes service-vlan-format=untagged-or-tagged
/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether7 vlan-id=200
add ports=ether2,ether9 vlan-id=300
/ip upnp
set allow-disable-external-interface=no
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 04.03.2015 - 20:11 #108548
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
Tiež som to dnes pozeral na jednom kúsku , v podstate je tamto čo som posielal link na to forum bez customer-vid=0 ,
ale je tam customer-vlan-format=untagged-or-tagged
Asi to bude ten problém ,aj ked v manuáli je že default hodnota je any.
Čo switch tak to originálne riešenie vlan , staré dobrá cisco tam sa to tuká asi najjednoduchšie .
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
cobain
Post subject: RE: CRS a vlan  PostPosted: 05.03.2015 - 09:44 #108551
Majster


Joined: Aug 31, 2005
Posts: 2295
Location: Hájske
inca tie swit che su nic moc ocakaval som vacsiu priepustnost na tom ale bandwitch test v tcp dal v prvych sekundach cca 300Mbps a po par sekundach to klesa dole do pol min je to na 100Mbps a po asi 3.az5 min 30-60Mbps. a pritom CPU na CCR routroch sa dost flakaju
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)